Кухня

Назад до списку статей

ЯК СТВОРИТИ ЗРУЧНУ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНУ КУХНЮ

Планування кухні по зонам

Планування кухні по зонам

Зона відпочинку - обідній стіл, стільці, барні стійки.

Зона зберігання - холодильник, морозильна камера, столові прилади, дрібна побутова техніка, посуд тощо.

Зона для миття - мийка, посудомийна машина, водонагрівач, чистячі засоби, рушники тощо.

Зона обробки продуктів – кухонні прилади, ваги, ножі, дошки, миски, паперові рушники тощо.

Зона приготування їжі – духовка, витяжка, плита, мікрохвильова піч, каструлі, форми для випічки тощо.

Правило чотирьох полюсів

Правило чотирьох полюсів

Холодильник - робочий стіл - мийка - робочий стіл - плита

Ці активні зони повинні знаходитися у вершинах рівностороннього трикутника, а відстань між ними не повинна перевищувати 6.6 м і має бути не менше 3.6 м.
При правильному плануванні та облаштуванні простору – господиня може заощадити 27% часу, витраченого на приготування їжі.

Зона миття

Зона миття

40-60% часу господині проводять біля мийки.
В ідеалі – мийка повинна знаходитися в центрі робочого трикутника. Трилогія: мийка + відро для сміття + посудомийна машина.
Краще розташувати мийку поруч із шафою, в якому зберігається посуд.
Також, залиште місце з боків мийки для посуду.

Зона приготування їжі

Зона приготування їжі

20% часу господині проводять біля плити.

Не можна розташовувати плиту поряд із дверима; також плита не повинна перебувати під настінною шафою або поруч із заштореними вікном.

Рекомендована відстань від плити до вікна - не менше 30 см.
Відстань з іншими елементами має бути не менше 40 см.
Плита і мийка повинні знаходитися на відстані 60 см один від одного.
Духову шафа краще розташовувати на рівні очей (на висоті від 120 см до 150 см від підлоги).







Зона зберігання

10% часу господиня проводить біля холодильника.

Холодильник необхідно встановлювати у найбільш прохолодному, недоступному для прямих сонячних променів місці, подалі від джерел тепла. Бажано – в одному з кутів кухні, щоб не розділяти робочу поверхню на невеликі ділянки.
Дверцята холодильника при відкритті не повинні закривати робочий простір.
Уникайте розміщення джерела холоду поруч із джерелом тепла – це зменшить споживання енергії холодильником.

Зона обробки продуктів

Зона обробки продуктів

Ідеальне місце розташування робочої зони між плитою та мийкою.
Це розташування дозволяє уникати непотрібних переміщень між гарячою і холодною точками; також обмежує випадки пов'язані із переносом їжі та дозволяє зберегти плиту чистою під час приготуванні їжі.
Рекомендована довжина робочої зони від 60 до 90 см, ідеально - 80 см.
Передбачте поблизу зберігання необхідні інгредієнти для приготування їжі.
Обладнайте робочу стінку.