Кухня

Назад до списку статей

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ПРОЕКТУВАННЯ ТА ПОКУПКИ КУХНІ

1.	Вимірювання розмірів кухні.

1. Вимірювання розмірів кухні.

В першу чергу – необхідно зробити заміри Вашої кухні: площа кухні (м2), довжина та ширина (м).
Далі необхідно позначити, що знаходиться в зоні встановлення кухонних меблів, та відобразити це на плані Вашої кухні:
- розетка;
- вентиляційний короб;
- водопровідні труби;
- труби опалення;
- газові труби;
- колонка;
- вимикачі.

За наявності вентиляційного коробу, газових труб, колонок та інших елементів, що перешкоджатимуть розміщенню елементів на кухні, замірюють їх габарити та відстань К від кута перешкоди.

КОРИСНА ПОРАДА

Не встановлюйте розетки за місцем, де буде стояти посудомийна чи пральна машина, так як виступ розетки перешкоджатиме щільному приляганню техніки до стіни.

2.	Конкретизація проекту

2. Конкретизація проекту

Необхідно визначитись із технічними, функціональними та естетичними побажаннями, щодо Вашої майбутньої кухні.
Складові елементи кухні:
- Фасади;
- корпуси;
- стільниця;
- шухляди;
- карго;
- мийка;
- змішувач;
- барна стійка;
- меблевий щит;
- скляна робоча стінка;
- меблеві ручки;
- цоколь;
- карниз;
- плінтус для стільниці;
- планка-з’яднання стільниці;
- ущільнювач для цоколя;
- рейлінгова система;
- полиця із підсвіткою;
- кромка;
- фальш-панель;
- відро для сміття.

Побутова техніка, яку б Ви хотіли встановити на кухні:
- Варильна поверхня;
- вбудована піч;
- витяжка;
- холодильник;
- посудомийна машина;
- інше.

КОРИСНА ПОРАДА

Зони активності

Дотримуйтесь раціонального розподілу між робочою зоною термічної обробки, зоною миття та зоною холодильника. В такому разі – Ви уникнете неефективних переміщень та забезпечите ергономічність Вашої кухні.

3. План розташування кухонних меблів.

Тип І

Тип І

Розміщення вздовж однієї стіни найкраще підходить для невеликих кухонь.

ЕРГОНОМІЧНІ ПРИЙОМИ

Надайте перевагу верхнім корпусам висотою 92 см, щоб мати більше простору для зберігання.

Тип Паралельне розміщення

Тип Паралельне розміщення

Більше робочої поверхні та простору для зберігання.

ЕРГОНОМІЧНІ ПРИЙОМИ

Розташуйте на одній стороні кухні холодильник та мийку, а на іншій – все для приготування їжі, і Ваша кухня буде більше функціональною.

Тип L

Тип L

Найбільш поширений і легкий тип для облаштування Вашої кухні.

ЕРГОНОМІЧНІ ПРИЙОМИ

Обміркуйте кутові елементи, щоб оптимізувати місце для зберігання.

Тип U

Тип U

Найбільш практичний, оптимізує простір Вашої кухні.

ЕРГОНОМІЧНІ ПРИЙОМИ

Розташовуючи техніку з невеликими проміжками, Ви зменшуєте Ваші переміщення на кухні.

Тип «Острів»

Тип «Острів»

Додатковий простір для впорядкування на кухні. «Острів» для миття чи для приготування їжі потребує відповідного додаткового підключення.

ЕРГОНОМІЧНІ ПРИЙОМИ

З’єднайте Вашу кухню із кімнатою, щоб зменшити переміщення та створити більше затишку.

4. Складові елементи майбутньої кухні

Накресліть кухню з Вашими розмірами відповідно до масштабу. Позначте двері, вікна та технічні бар’єри. Не забудьте позначити водопровідні труби, розетки, опалення та вентиляційні коробки.

При розташуванні техніки та мийки врахуйте необхідну близькість до джерел води, відведення, енергії, а також необхідні засоби безпеки.
Після цього оберіть складові Вашої кухні, розмістіть їх та наклейте на план.

КОРИСНА ПОРАДА
Перед початком робіт з монтажу кухні потрібно:
- Закінчити всі ремонтні роботи у кухні;
- Забезпечити вільний доступ до сантехнічних та газових комунікацій;
- Мати в наявності мийку та вбудовану техніку.